דמי מזונות לילדים
- mcr-law
- Sep 27, 2014
- 2 min read
בישראל דמי המזונות לילדים נקבעים על פי הדין האישי. התשלום עבור ילדים ששני הוריהם יהודים מוטל מכוח הדין העברי על האב.
כל ילד בישראל זכאי לדמי מזונות, גם במקרה שהוריו מעולם לא התחתנו או במקרה שהאב כלל אינו מכיר בילד.
בית המשפט המוסמך לדון בתביעה למזונות ילדים הוא בית המשפט לענייני משפחה, למעט מקרים בהם הסכימו שני ההורים כי בית הדין הרבני ידון במזונות הילדים.
על פי הדין העברי על האב חלה חובה לשלם עבור ילדיו מזונות הכרחיים, מדובר על צרכים מינימאליים אשר קיומו הממשי של הקטין תלוי בהם, והחובה על האב חלה גם במקרה שלאב אין הכנסה, שכן החובה לזון את הילדים קודמת לזכותו של האב לפרנס את עצמו.
דמי המזונות נקבעים על פי צרכיו של כל ילד ועל פי היכולת של הוריו, כאשר בכל מקרה בודק בית המשפט את צרכיו האישיים של הילד מבחינה רפואית וחינוכית.
על פי הדין העברי מחולקים צורכי הילד ל"צרכים הכרחיים" ול"צרכים מדין צדקה". באופן עקרוני עד גיל 6 נושא האב בכל צרכי הילד, ואילו בגיליים 6-15 האב נושא בצרכים ההכרחיים של הילד והורים מתחלקים בצרכים מדין צדקה, הכוללים מתנות, קייטנות, בילויים וכו', והחל מגיל 15 מתחלקים ההורים בדמי המזונות.
דמי המזונות המחושבים עבור כל ילד מורכבים בעיקרם 4 רכיבים עיקריים:
סכום בסיס – מדובר בסכום גלובלי על הוצאות בסיסיות של הילד: אוכל, שתייה, צעצוע, קופת חולים וכו'. סכום זה נקבע בפסיקה על סכום מינימאליים של 1,250 ₪, וכיום לאחר הצמדה למדד עומד על סך כ-1,400 ₪ לחודש.
מדור – חישוב הוצאות ואחזקת מדור הינו בשיעורים משתנים, בהתאם למספר הילדים. ההוצאה כוללת השתתפות בשכר דירה או בתשלום משכנתא, וכן בחשבונות שוטפים: מים, ארנונה, חשמל, גז, טלפון, אינטרנט, כבלים. עבור ילד אחד ההשתתפות תהיה בגובה 30%, שני ילדים 40%, שלושה ילדים 50% וכו'.
הוצאות חינוך –הוצאות עבור קייטנות, שיעורים פרטיים, חוגים, צהרון, מעון וכו'. ההשתתפות תהיה בגובה 50% מההוצאה.
הוצאות רפואיות חריגות – הוצאות עבור פסיכולוג, אורתודנט, משקפיים וכו'. ההשתתפות תהיה בגובה 50% מההוצאה.
Comments