הסכם ממון הינו פוליסת ביטוח לנכסים ולזכויות של בני הזוג, אשר כמו פוליסת ביטוח כל עוד החיים מתנהלים כפי המתוכנן, הפוליסה נועדה להישכח במגרה, אך במקרה הצורך אם החליטו הצדדים להיפרד, מדובר במסמך חשוב מאין כמוהו הבא לשמור ולהגן על זכויות כל אחד מבני הזוג.
עליית גיל הנישואין, שיעור המתגרשים הגבוהה, נישואי פרק ב' והעובדה כי זוגות רבים מחליטים לקיים זוגיות ללא נישואין הם רק חלק מהסיבות שהיום רלוונטי וחשוב יותר מתמיד לבדוק ולהיוועץ עם עורך דין האם יש מקום לערוך הסכם ממון.
הסכם ממון הוא הסכם בעל תוקף משפטי הנערך בין בני זוג ומטרתו להסדיר בהסכמה בעיקר עניינים פיננסים, אם וכאשר יחסי בני הזוג יעלו על שרטון. הסכם ממון יכול ונועד למנוע מלחמות גירושין ופרידה יקרות וארוכות בבית המשפט, מטרתו לשמור על הרכוש המשפחתי ובהרבה מקרים הסכם ממון אף יכול למנוע עגינות לאורך שנים.
הסכם ממון יערך בכתב ויאושר בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. הסכם שנחתם לפני הנישואין ניתן לאשר באמצעות רושם הנישואין או נוטריון. אישור ההסכם אצל הגורם המוסמך הינו תנאי מהותי והכרחי, וללא אישור ההסכם חסר תוקף!!! למעלה מכך, אי אישור ההסכם אף יכול להעיד על אי הסכמה של אחד הצדדים לתוכנו של ההסכם.
בעריכת הסכם ממון קובעים בני הזוג מנגנון עתידי לחלוקת רכוש ביניהם, קובעים מהו רכוש משותף וכיצד יחולק, ומהו רכוש אישי. באופן זה יכולים בני הזוג לחיות בוודאות לאורך חייהם הזוגיים ובעת פרידה, ולקבוע מנגנון הוגן בחלוקת הרכוש על פי השקעתו של כל אחד לצבירת הרכוש והשקעה בבניית התא המשפחתי.
הסכם ממון צריך וחשוב שיהיה הוגן, צופה פני עתיד ובהסכמת שני בני הזוג כך שלא יותיר את אחד הצדדים מקופח לאחר הפרידה. הסכם ממון אשר אושר כחוק גובר במקרה של פרידה על חוק יחסי ממון.
חוק יחסי ממון הינו כללי, וקובע מנגנון של חלוקת רכוש לאחר פרידה, כך שכל הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים יחלוק בין בני הזוג, גם אם הרכוש רשום רק על שם אחד מבני הזוג, לעומת זאת נכסים שבבעלות אחד מבני הזוג לפני הנישואין או כאלו שהתקבלו במתנה או בירושה לאחד מבני הזוג במהלך הנישואין לא יחולקו בין בני הזוג, כך גם לא תחולק גמלה שמקבל אחד מבני הזוג בגלל נזק גוף.
הסכם ממון הינו נושא רגיש, ותסריט אימים של קריסת החיים הזוגים, פרידה וחלוקת רכוש אינם נעימים ולעיתים נתפסים כפגיעה באמון דווקא לפני הנישואין, אולם כפי שכיום אין מחלוקת לגבי רכישת פוליסת ביטוח חיים למקרה מוות, יש להיערך בחכמה גם לימים קודרים ולשקול עריכת הסכם ממון, בוודאי במקרים מובהקים כגון נישואים שניים, וזאת על מנת להימנע ממלחמות ארוכות ויקרות, וסיכוי לאבד רכוש רב בעת הפרידה מבלי שבכלל היתה כוונה שכזו. בכל מקרה יש לנהוג בתבונה ורגישות ולא ימים ספורים לפני החתונה.
**מאמר זה, מעצם טבעו, אינו מהווה ייעוץ משפטי או חוות דעת, אלא תיאור כללי של הנושא. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לייעוץ משפטי מעורך דין.
Kommentare